VATAN

"Her Şey Vatan Için"

08.07.2008.

Priče iz opkoljenog Sarajeva 17.


Ja sam ti, jadna brat!

 

Jučer je, bar za mene, bio najtužniji od sviju 50-tak dana koliko traje opsada Sarajeva. Jer, nazvala me sestra iz Crne Gore. Da me napadne što sam se nedavno izjasnio protiv durmitorskog krvoloka. Umjesto da me upita „Imate li brate, hljeba?“

 
          Potanko mi je opisivala kao da sam slijepac šta se izistinski događa u Sarajevu. Umjesto da me upita „Dokle ste sinoć ostali u podrumu? Boli li te čir na želucu od granata generala Mladića?“ Na koncu, uzviknula je: „Sav svijet je protiv Srba. Je...ćemo mu oca!“ Slušao sam skamenjen. Htio sam reći: „Ja sam ti, jadna brat. A Karadžić i Milošević, nisu ti ništa.“ Ali ni riječi ne mogoh prosloviti. Usta mi se zaolovila. Eto, rekoh spuštajući slušalicu. Eto šta od ljudi učiniše Miloševićeve podrepne muhe sa televizije, radija i iz novina. Dvije godine, svakodnevno metodično, j..ba naš narod u zdrav mozak. U rezultatu šta dobijaš. Sestru koja iako jedva pismena, pobješnjela uči svog brata književnika, šta će, kako će i o kome govoriti i pisati. Zar je onda čudo što svaki dan nove horde dobrovoljaca nadiru iz Srbije, Crne Gore u Bosnu? Kako i neće kad ovdje – uči nas Milošević – poklaše sve što je god srpskog uva. Ovdje se srpski narod bori za opstanak.

          Doduše, u toj borbi za golu kožu, pregazio je bar tuce bosanskih gradova. Braneći vjekovna ognjišta, osvojio je 70% državne teritorije. Spašavajući se od istrebljenja, napravili smo desetak konc-logora za Muslimane diljem Bosne. Otrov koji je Milošević nasuo u glavu pravoslavnom narodu, nećeš bez čuda odatle istjerati. A doza je dovoljno velika da sve nas odvede u samoubistvo. Jer, to što je sav svijet protiv Miloševića, za njegove podanike izgleda nije nikakav dokaz protiv kasapina sa Dedinja. Naprotiv, ako ga svi mrze to je dobar razlog da listom izginemo pod njegovom zastavom. Ne daj, jaki Gospode!

          Na jednoj strani, dakle, dobri i pošteni Srbi, a na drugoj strani – sav ostali pokvareni svijet, kome ćemo je..ti oca u perčin, ako nas ne pusti da na miru – bombardujemo porodilište. Opet je zazvonio telefon. Prijatelj iz Beograda hoće da čuje šta je ovaj put uradio razvaljivač Sarajeva, general Mladić, pa mi kaže: „Zar nema nikakvog načina da pobjegneš u Beograd?“ A ja mu odvratih da dok prestonicom vlada fašista iz Lijeve Rijeke, u Beograd mogu doći samo na jedan način. NA TENKU!

 

VATAN