VATAN

"Her Şey Vatan Için"

30.06.2008.

Priče iz opkoljenog Sarajeva 11.


Ranjeni, ali nepokoreni grad

 

Jeste li upoznali osjećaj nesigurnosti da će te završiti započetu rečenicu? Da će te stići ispušiti cigaretu, nesigurni da će te vidjeti kroz pet minuta ljude koje gledate! Zapitani, hoće li preživjeti oni koje volim i hoću li ja sutradan osvanuti? Jer granate su padale u snopovima. Na civile, na ulice, na zgrade. Taj osjećaj itekako su upoznali Sarajlije.

          Više da bih sebe smirio, nego zbog stvarnog efekta, fotelju sam prebacio u hodnik razmjera 1x1 metar i tu šćućuren sjedio ili pokušavao da trenem. Detonacije su mi odjekivale u ušima.

          Danima struje nije bilo. Svijeće smo sami pravili. U tome su bile vješte moje komšije, Željko i Ramiz. Da bi sebi priuštili neko toplo jelo, a pogotovo i najviše radi djece, ljudi su ložili i namještaj. Vani se nije smjelo izaći zbog snajperista. Kad je potrošen namještaj, ložili smo parket.

 

          U Švrakinom selu, uz zgradu u kojoj sam živio, nalazila se Stanica milicije, koja je odigrala značajnu ulogu u početnoj fazi odbrane grada. Osnovna škola „Pavle Goranin“ više je bila montažna zgrada za niže razrede. Desno od škole je depo Gradskih trolejbusa, a lijevo, ispod škole trafo stanica, niže vodovod, a još niže zgrada Opštine Novi Grad. Preko puta je zgrada RTV Doma, u čijoj je blizini garaža tramvaja, autobusa Grasa, radionica i pumpna stanica. Taj prostor su četnici danima i noćima granatirali. Stanica milicije im je bila trn u oku. Broj patriota koji se prijavljivao da popuni redove otpora, rastao je. Naravno, nisu svi imali uniforme. Jedni su imali samo bluzu, drugi hlače, neko samo kapu, svi patike i – veliko, hrabro srce. Safet, poznanik, pričao mi je, da se okupilo oko hiljadu boraca željnih da osvoje brdo Žuč.

          Petokolonaša je bilo na sve strane. Dojavili su gdje su smješteni branioci i škola je intenzivno granatirana. Bilo je i ranjenih. I drugi vitalni objekti na tom području, kao i u cijelom gradu, pretrpjeli su nemjerljiva oštećenja. Zgradu RTV Doma pogađali su granatama svih kalibara. Opravdanja za pokušaj razaranja RTV Doma bila su smješna, kao onaj: „To je uradio na svoju ruku komandir tenka sa Vraca“, kako su objašnjavali iz štaba 2-ge Vojne oblasti.

 

TV program RTV BiH, mogli su gledati samo Sarajlije.

 

VATAN