VATAN

"Her Şey Vatan Için"

28.06.2008.

Priče iz opkoljenog Sarajeva 10.


Mladoženje kradu mlade

 
Kada život govori o smrti, ljubav se smiješi, riječi pjesnika same naviru u sjećanje dok posmatramo dugokosu Amru Đ., sarajevsku ratnu mladu.

Zašto baš sada?“ – pitamo.

Ljubav je ljubav!“ – kaže jednostavno.

I tu se zaista nema šta dodati. Uvijek je pravo vrijeme za one kojima je srce jače od sumnji i straha od tjeskobne neizvjesnosti. Amrin izabranik srca Ramo M. ni slutio nije, kada su se upoznali prije godinu dana, da će na vlastitu svadbu doći u uniformi branioca BiH.

 

          To je već treće vjenčanje u sarajevskoj opštini Novi Grad“ – objašnjava matičar Milanka G. „Naša matična služba radi tek drugu sedmicu i već imamo pet održanih i nekolicinu najavljenih vjenčanja. Momci su sa svojim djevojkama i ranije dolazili, ali nije bilo matičara. Meni je bilo žao da ih odbijam, pa sam se prihvatila svog bivšeg poziva i odlučila sam da sama zamijenim matičara.“ Kao anegdotu spominje vjenčanje telefaksom Emine Z. i branitelja Dobrinje Abdulkerima V. Tom prilikom su matični podaci iz opštine Novi Grad telefaksom putovali matičaru na blokiranu Dobrinju i sve je proteklo u najboljem redu.

          Zanimljivo je da su još dva vjenčanja u Novom Gradu vezuju za Dobrinju. Suad O. teško je podnosio razdvojenost od svoje djevojke Gordane T. On je svakodnevno pozivao iz Buća Potoka, telefonom svoju dragu, da bi razgovarali i po sedam sati bez prestanka. Saznavši da je njen stan pogođen granatom, Suad je odlučio da na svaki način spasi Gordanu i njene prijatelje, bračni par P. Zaputio se sasvim sam pješice, dok su granate zasipale zgrade i ljude nepokorene Dobrinje. „Automobil pogrebnog društva 'bakije' nam je stao u jednoj dobrinjskoj ulici i odvezao nas do Alipašinog Polja. Poslije tri dana smo se Goca i ja vjenčali u opštini.

 

          Iz Dobrinje je svoju ljubav doveo kući i Muhidin H., mladi branitelj. Njegova simpatična žena priča: „Stanovala sam na prvoj liniji fronta, u Dobrinji V. Dva mjeseca nisam vidjela momka. A onda je iznenada došao po mene iako je bio lakše ranjen. Bio je stalno na meti snajpera dok me, preko balkona zgrade, izvlačio iz stana. Sada smo na medenom mjesecu, od sedam dana, nakon toga moj muž ponovo odlazi na zadatak.“ – ljupko se smiješi novopečena mlada, dok kolega foto-reporter namješta kameru da slika.

 

          Niko od svatova nije primjetio ozbiljnost s kojom je naš kolega fotografisao simpatične mladence. I njegov rođeni brat je planirao ovako vjenčanje. Ali nije stigao ... Poginuo je braneći slobodu. Da bi sutra što više mladih ljudi ostalo u ovom gradu, na strani nade i ljubavi.

 

VATAN