VATAN

"Her Şey Vatan Için"

16.06.2008.

Sarajevska ratna drama 1* * *

Zaustavite vrijeme dok nevrijeme prođe

 

Mi, zatočenici ovog najljepšeg i najdražeg nam grada, kažnjeni smo svom ovom sarajevskom golgotom samo zato što smo ostali vjerni i voleći ga vjerujemo u ljudskost.

 

... a proći će. Proći će ovaj sarajevski pakao. Sići će brđani-varvari ...

 

Ovim riječima je Hrvoje Miličević započeo svoja svedočenja o tragičnosti trenutka u kome smo se, ni krivi ni dužni našli. Ratne '92. godine, sabirao je sve sarajevske glasove u jedan glas. Pustio je i druge da pričaju svoje priče. Sa njim su bili svi građani Sarajeva, svi oni koji su ostali ovdje da kažu i dokažu kako rušilaštvo neće moći da sruši ljudsko dostojanstvo, stvaralaštvo, viteštvo življenja, borenja.

 

Tako je nastala knjiga padanja, propadanja, knjiga rušenja i umiranja – ali i knjiga ustajanja i pridizanja do visine ljudskog ponosa, snage borbe i pobjeđivanja... 

 

I znam, svi ovi ranjeni, unakaženi, sve rijeke suza u bolu unesrećenih, svi oni u humkama sarajevskim koji su strpljivo u redu čekali hljeb, vodu, išli po drva, na posao, djeca koja su noćas izašla iz tamnih i vlažnih podruma da vide svjetlost, kada su, igrajući se, na trenutke zaboravljali lovce na ljudske glave, pa bile one i dječije, svi oni

 

nikada neće zaboraviti niti oprostiti.

 

A dugovi se vraćaju.

 

Vratiće se i oni što pobjegoše.

 

Mnoge od nas neće naći.

 

Ako nekoga tu i tamo sretnu bit će to samo stranci u ovom najljepšem i najdražem nam gradu.

 

Sačuvajte dobro dok zlo protutnji, da ga njegov tutanj ne odnese u nepovrat. I ljubav sačuvajte, za buduća vremena, trebat će zaljubljenicima, sanjarima, stvaraocima. Valjaće nam ponovo stvarati svijet. Svijet čovječnosti za čovjeka.

 

 

Jeste li upoznali osjećaj nesigurnosti da ćete završiti započetu rečenicu? Da ćete stići ispušiti cigaretu (ako je imate) nesigurni da ćete vidjeti kroz pet minuta ljude koje gledate?

 

Zapitani: hoće li preživjeti oni koje volim i hoću li ja sutradan osvanuti? Taj osjećaj, itekako su upoznali Sarajlije.

 

Generacije koje stasavate, koje dolazite, pamtite i ne dozvolite da se ovi i ovakvi zločini bilo kada ponove. Sadašnjost pamti, kažnjava. Zločinci će odgovarati.

 

Biće samo jedan kriterij: ili si čovjek ili si nečovjek. Ili pripadaš vremenu multinacionalnih i državnih integracija ili vremenu prošlom, vremenu samodovoljnosti, srednjovjekovlju.

 

Svih devet krugova pakla stopili su se u jedan, Sarajevski pakao. Nevjerica, ubistva, ranjavanja, bojazan, glad, žeđ, suze, neizvjesnost, tama.

 

Ali i probuđena nada. Otpor. Cvjetaju „zlatni ljiljani“. . .

 

VATAN